Thuis voor de buis

Speciaal voor de winter en de donkere dagen maakten we een diverse selectie van films en series die in Nederland online te zien zijn. Heerlijk om met een fleecedekentje op de bank van te genieten.

Er zijn een heleboel mooie films die dit jaar online beschikbaar zijn gekomen. Daarbij zijn er een heleboel filmplatforms van waaruit je kunt kiezen. Zo heb je mainstream platforms zoals Netflix, Pathé Thuis en Videoland waar je veel leuke films vindt. Maar je hebt bijvoorbeeld ook IXYfilm een initiatief dat alle steun kan gebruiken, gericht op een kleurrijke representatie van verschillende uitingen van liefde, gender & seksualiteit.

Hier een selectie van films, in geheel willekeurige volgorde, die je gewoon thuis online (betaald of gratis) kunt bekijken.

Nelly en Nadine

Heb je het Holibifilmfestival én het Noordelijk filmfestival gemist? Dan kun je alsnog de prachtige film Nelly en Nadine bekijken (op Picl.be).De documentaire won de Teddy Award 2022 en gaat over het waargebeurde verhaal op kerstavond 1944 in het concentratiekamp Ravensbrück. In de heftige omstandigheden ontstaat er iets moois: twee vrouwen (Nelly en Nadine) worden verliefd op elkaar. Aan de hand van voornamelijk archiefmateriaal van de kleindochter van Nadine wordt dit bijzondere liefdesverhaal tot leven gebracht. Voor een impressie kun je hier vast de trailer bekijken.

Portrait of a lady on fire

Portrait of al lady, ook bekend als Portrait de la jeune fille en feu, nog niet gezien? Deze film, die zich afspeelt in de achttiende eeuw, is onder andere te zien via NetflixPathé Thuis en Justwatch, maar ook via het nieuwe IXYfilm platform. Een ingetogen film over de ontluikende liefde tussen een vrouw (Marianne) die in opdracht een huwelijksportret schildert van Heloïse. Heloïse ziet op tegen het huwelijk terwijl bij het verstrijken van de tijd tijdens het schilderen, de liefde tussen de twee vrouwen begint te groeien. De trailer zie je hier.

ANNE+ The Film

ANNE+ is een begrip op zich en heeft haar eigen plek op Zij aan Zij. Sinds 11 februari (2022) is de film ANNE+ wereldwijd  te zien op Netflix. De film kun je ook via Pathé Thuis kijken. ANNE+ de film is een vervolg op de serie; in de film gaat het over Anne, een lesbische twintiger in Amsterdam, gespeeld door Hanna van Vliet, die zich door levensvragen en liefdesperikelen heen worstelt. De trailer (en meer info) vind je hier.

Badhaai Do

Zoals de trailer al doet vermoeden is dit een luchtige komedie geregisseerd door Harshavardhan Kulkarniover over een homoseksuele agent en een lesbische lerares in India die een verstandshuwelijk aangaan. Het doel is om van lastige vragen af te komen en de familie gerust te stellen. Al snel komen ze er achter dat een relatie onderhouden niet makkelijk is, ook al gaat het om een relatie voor de buitenwereld. De film is sinds 11 februari (2022) te bekijken via Netflix.

Marry and gay

Marry and gay is een op en top kerstfilm met een IMDb score van 7.6. De zoete film gaat over Broadway-ster Becca (Dia Frampton) die voor Kerstmis thuiskomt in haar kleine stadje. Daar wordt ze weer verliefd op haar jeugdliefde Sam (Andi René Christensen), met hulp van hun twee behoorlijk bemoeizuchtige moeders. De film zie je bijvoorbeeld via Divaboxoffice.tv.

Ammonite

De eigengereide en beroemde palentontoloog Mary Anning (Kate Winslet) ontmoet Charlotte Murchison (Saoirse Ronan). Charlotte is een vrouw met een rijke man die vanwege haar geestelijke gezondheid naar de kust wordt gestuurd. Er ontstaat een intense levens veranderende relatie tussen de twee vrouwen. De film kwam uit in 2020 (lees hier meer en bekijk de trailer!) en is inmiddels te bewonderen via Pathé Thuis.

Liefsteling

Liefsteling is een hele mooie documentaire van Eva van Barneveld. De documentaire is een intiem portret van het liefdesstel Hetty en Jeanne: twee dames op leeftijd. Jeanne krijgt echter dementie. Een integer weergegeven film, over twee vrouwen met bovenal veel liefde voor elkaar, te zien op NPO start. Meer info en de trailer vind je hier.

Sweathearts

De feelgood-film Sweathearts kun je zien via Fmovies en gaat over de milieubewuste tiener AJ. AJ wordt naar een vakantiepark aan de kust gesleept, door haar 'normale' familie. Daar raakt ze gebiologeerd door de naar chloor ruikende badmeester Isla. Een film met humor, drama en romantiek. Meer info en de trailer vind je hier.

Behalve dat er online weer diverse films bij zijn gekomen dit jaar, kun je vanaf de bank ook weer een aantal leuke series zien:

First Kill

First Kill is een serie met één seizoen te zien op Netflix, gebaseerd op een boek. De serie gaat over de tieners Juliette (Sarah Catherine Hook) en Calliope (Imani Lewis). Julliette is vampier, Calliope vampierjager. Ze worden verliefd op elkaar, terwijl hun families elkaar vijanden zijn. Voor beiden is het daarbij ook het doel om hun eerste slachtoffer te maken. Voor een idee van wat je kunt verwachten, lees je hier meer en kun je de trailer bekijken.

Roomies

Deze is speciaal voor de Belgische lezers. Roomies is een serie te zien op VRT. De serie gaat over twee lesbische vriendinnen en twintigers Bibi en Ama die graag een betere versie van zichzelf willen worden. Ze zijn kamergenoten, roomies, in een appartement in Brussel.

Sort of

Bij NPO plus is de achtdelige dramakomedieserie Sort of te zien. Sort of gaat over Sabi Mehboob, een genderfluide millenial. Sabi heeft verschillende identiteiten, van oppas van de kinderen tot aan barkeeper bij een LHBTAIA+ boekenwinkel met bar. Als Sabi's beste vriend de kans aanbiedt om in Berlijn te wonen, is dit voor Sabi een lastige keuze. Een serie over zelfacceptatie en zelfontdekking. De trailer zie je hier.

The L word Generation Q

The L Word Generation Q is een Amerikaanse dramatelevisieserie. Het is een vervolgserie op het iconische The L Word. Hoewel seizoen 3 van The L word Generation Q al uit is, kunnen we daar in Nederland nog niet van genieten. Wel is seizoen 2 van The L word Generation Q te zien op Videoland. In Seizoen 2 zijn er gastrollen voor onder andere Griffin Dunne en Vanessa Williams.

Short movies

Voor de liefhebbers van short movies verwijzen we je graag naar ons artikel over het afgelopen (2022) Honolulu Rainbow Film Festival (HRFF) en het New York LGBTQ Film Festival. In het artikel staan onderaan diverse links naar gratis short movies . Verder zie je op Netflix de shortmovie Heart Shot (2022). Daarnaast is het mogelijk, voor zolang online, om de korte documentaire Queer Planet te zien van documentairemaakster Isaura Sanwirjatmo. Isaura volgde voor het maken van de documentaire 10 jonge mensen die zich identificeren als queer.

 

Voor nog meer titels ga je naar onze Encyclopedie, waar je een grote verzameling vindt, en lees je alles over films, docu's en series, van dit jaar en eerder. Op zoek naar een echte kerstfilm? Happiest Season (2020) zie je op Pathé thuis!

Op zoek naar een mooi boek? Die vind je bijvoorbeeld hier.

 

 

*

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden