Terugblik 2019

Januari 2019 begon goed, namelijk met het nieuws dat de Amerikaanse zender Showtime een nieuw seizoen gaat maken van The L word! Ruim tien jaar na het laatste uitzending komen er 8 nieuwe afleveringen aan, met oude bekenden en nieuwe gezichten. Wij vroegen jou: Wat voor impact had de serie op jou? Lees hier meer en bekijk een recap van alle 6 seizoenen!

Sinds begin december zijn de nieuwe afleveringen inderdaad op de buis, nog niet in Nederland, maar hopelijk gaat dat wel gebeuren. Wij hebben de eerste twee afleveringen gezien, en het is een feest (van herkenning)! Bekijk hier de trailer van The L word – Generation Q!  

Nashville

Het jaar begon ook met het nieuws dat de Nashville verklaring in het Nederlands vertaald getekend werd door enkele honderden orthodox- protestantse predikanten en voorgangers (lees hier meer). Meteen waren er harde tegengeluiden te horen, zo ook van Mijntje.

 

COC: Astrid Oosenbrug 

In februari 2019 interviewde wij de nieuwe voorzitter van COC Nederland, Astrid Oosenbrug. Ook zij sprak zich uit tegen de Nashville verklaring, '..met liefde bereik je meer dan met haat en boosheid', vertelt over zichzelf en aar plannen voor de toekomst. Het interview lees je hier.

 Bar Buka

Leuk nieuws uit Amsterdam: Bar Buka opent haar deuren! Een nieuwe vrouwenbar in de Pijp, waar oprichtster Marianne 'vrouwen weer bij elkaar wil brengen'. Wij spraken haar (lees het interview hier!) en Bar Buka blijkt inmiddels een groot succes. Er wordt van alles georganiseerd en vrouwen uit het hele land weten de bar te vinden. Zij aan Zij-redacteur Eva was onlangs op de Singles borrel en schreef erover, lees haar verhaal hier!

 

Lesbisch en BMI

In maart 2019 bleek uit Engels onderzoek dat lesbische vrouwen grotere kans op overgewicht en obesitas hebben. Wij doken in de materie en bekeken ook een onderzoek uit Amsterdam. De resultaten lees je hier.

 

Kort verhaal

In dezelfde maand las je het prachtige en hartverscheurende korte verhaal Zie je wel, van Cynthia van Prooijen.  

'Ik laat een lampje in de keuken flikkeren', had ik er nog net op tijd weten uit te persen met mijn laatste adem. 'Het tweede van links'.

Lief had verbijsterd geknikt, maar niets gezegd. Het was ook niet echt een goed moment voor een discussie, zo in een wiebelige ambulance met flink wat decibels aan sirene boven ons hoofd. Het feit dat ik haar na mijn woorden met grote ogen aanstaarde en niet meer bewoog hielp ook niet echt natuurlijk.

'Zie je wel' lees je hier, en meer korte verhalen vind je hier

 

In april 2019 bereikte ons het leuke nieuws dat de serie ANNE+ een tweede seizoen krijgt. Later in het jaar bleek dat Laura Gómez, uit Orange Is The New Black, een rol in het tweede seizoen en in Amsterdam was voor de opnames. Heel gaaf! Hier lees je er alles over

 

Persoonlijk 

Natuurlijk lees je het hele jaar door vele persoonlijke verhalen, vaak over seks en relaties. Zo las je in april het verhaal van Lisa en Jolien, die elkaar online ontmoetten, waar een van de twee niet helemaal eerlijk was…. Je leest hier 'Leugentje om bestwil'

 

Uit elkaar

Vanaf het voorjaar las je de serie 'Uit elkaar', waarin Ellen openhartig vertelt over haar twijfels en de break-up met haar vriendin, na een relatie van acht jaar. De serie bestaat uit vier delen, je vindt ze hier.

 

 Zij & Seks

In juni 2019 las je onder andere het anonieme verhaal over wilde seks: 'Ik ben jarenlang een wildebras geweest, vanaf mijn tienertijd al. Ik hield van aandacht, van seks. Je kunt het allemaal zo gek niet bedenken of ik heb het gedaan. Maar nu? Ik heb echt alles gedaan en gezien, de lol is eraf.' Het verhaal lees je hier. Meer lezen over Seks & Relaties? Dat kan hier!

 

Oranje Leeuwinnen

In juli 2019 zijn alle ogen gericht op het WK: De Oranje Leeuwinnen verslaan Italië, kwalificeren zich voor de Olympische Spelen, spelen de halve finale tegen Zweden en winnen met 1-0 en spelen de finale tegen viervoudig kampioen, het team van de Verenigde Staten. Helaas, de Nederlandse vrouwen verliezen… Lees hier meer, ook over queer vrouwen in sport.

 

 

Heel het leven in Andalusië

Ook las je die maand over het zonnige zuiden: Jopi en Monique vertrokken naar Spanje. 'We wilden nog een keer in ons leven iets compleet anders doen.' Ze creëerden hun droomplek: 'Geen leven is ongeschonden en je kunt er toch weer wat moois van maken.'

Lees over TodaLaVida, een interview door Tefke van Dijk.

Pride 

In augustus was het Pride maand! Er was van alles te doen en te beleven, zo voer voor het eerst sinds lange tijd de Trotse Lesboot mee tijdens de Canal Parade en was het 50 jaar geleden dat de Stonewall-rellen uitbraken in New York City. Wij hielden een fotowedstrijd en zagen heel veel mooie plaatjes! Lees hier alles over het Pride seizoen 2019.

 

Archief online!

Eind augustus lanceerden wij onze nieuwe aanwinst: een compleet digitaal archief van alle digitale magazines sinds 2009. Je kunt 10 jaar Zij aan Zij-uitgaven dus teruglezen, op zowel PC als mobiel. Lees hier meer!

 

Queer gezin

In september spraken we de jonge ouders Mik en Pieta. Zij voldoen niet aan de verwachtingen van een heteronormatief gezin. Mik identificeert zich namelijk als non-binair. Hoe ga je om met je non-binaire identiteit als je net een kind hebt gekregen? En worden queer gezinnen zoals zij wel genoeg gerepresenteerd in de Nederlandse samenleving? Lees het interview hier.

 

Dilemma 

Elke maand lees je op zijaanzij.nl een nieuw Dilemma, met de vraag: Wat zou jij doen? In oktober ging het over geld: 'De financiën van mijn vriendin blijken een puinhoop. Ze heeft me gevraagd om haar geld te lenen voor de huur. Ze staat zwaar in het rood. Huilend kwam de bekentenis naar boven. Ik ben er naar van. Natuurlijk wil ik niet dat ze verder in de problemen komt, maar geld lenen voelt niet goed.' Lees hier het hele dilemma en de reacties.

 

 

Juridisch advies

Sinds november 2019 verwelkomen we met regelmaat het juridische advies van Mr. Kim Smienk. Zij houdt zich bezig met -zoals ze het zelf noemt- 'niet zo standaard' relaties'.

'In het dagelijks leven 'regel' ik echtscheidingen voor bijvoorbeeld twee vrouwen die uit elkaar gaan, stel ik donorcontracten op voor vrouwen die met een zaaddonor een kind krijgen en maak ik ouderschapsplannen voor kinderen die door meer dan twee ouders tegelijk opgevoed worden.' Hier lees je de adviezen van Kim, en binnenkort publiceren we een interview met haar! 

 

Ze is vreemdgegaan

Ook in november las je het pijnlijke en persoonlijke verhaal over vreemdgaan.

'Uiteindelijk kwam het eruit: Ze was die nacht vreemdgegaan. Ik kon nauwelijks bevatten wat ze zei, dus het enige wat ik deed was vragen naar details. Wie was het? Waar? Hoe laat? Wat heb je gedaan? Het bleek een nogal ranzig verhaal te zijn.' Je leest het hier

 

KID vergoed!

Het jaar sluiten we af met het goeie nieuws dat het nu echt zeker is: KID wordt ook de komende jaren vergoed voor vrouwenparen en single vrouwen. De nieuwe regeling treedt op 1 januari 2020 in werking. Hier lees je meer.

 

Dilemma: 'Niet vrouwelijk genoeg' 

Als uitsmijter doen we nog een Dilemma: In december 2019 heeft dit tot veel discussie geleid, vooral op onze Facebook-pagina: Wat als je vriendin vindt dat je niet vrouwelijk genoeg bent? 'Er moeten meer kleuren en prints in mijn bloesjes, ik mag ook wel eens een kleurtje door mijn grijze haar halen en mascara en lipstick op. Hier heb ik zó geen zin in. Het past allemaal niet bij mij.' De grote vraag: Wat zou jij doen? Lees hier meer!

 

Een paar hoogtepunten uit het afgelopen jaar, maar dit was nog maar het topje van de ijsberg: We hebben in 2019 ruim 250 nieuwe artikelen gepubliceerd, en we zijn van plan om daar in het nieuwe jaar fanatiek mee door te gaan!

De redactie van Zij aan Zij bedankt de lezers en in het bijzonder de members voor hun steun, en wenst je een prachtig kleurrijk nieuw jaar! XXX

Blijf op de hoogte, ook in 2020!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden