Terugblik 2023

Het afgelopen jaar spraken we een bonte verzameling inspirerende vrouwen. Zo las je het verhaal van Lucia Rijker, vertelde Mirella van Markus over haar coaching van stellen met een kinderwens en gingen we in gesprek met Mariken Heitman over haar boek Wormmaan;

Het was een goed jaar voor nieuwe boeken. Zo werd Velvet Publishers opgericht, een heuse lesbische uitgeverij. Het langverwachte nieuwe boek van Minke Douwesz kwam uit (wij spraken haar!) en we lazen Luikend, van Ingrid Kluvers en Zijn jongen, van Carry Slee. Ook gingen we in gesprek met Francine Oomen over haar nieuwste Hoe overleef ik-boek. Een uitgebreid overzicht van de boeken van het afgelopen jaar vind je hier en natuurlijk in de Boeken Encyclopedie

Meer mooie interviews van het afgelopen jaar, zoals bijvoorbeeld met Bertie Steur, Naomi Antonius, Astrid Nijgh, Jessica Maes en Kirsten van Teijn vind je onder deze knop: 2023 was het jaar waarin de rechten van LHBTI+ personen definitief werden verankerd in de Nederlandse grondwet, 'een historische overwinning voor de regenbooggemeenschap en een kroon op de jarenlange inzet van het COC', aldus een gelukkige COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in januari. Verder las je onder meer over het verbod op conversietherapie, de situatie in Oost Europa en de Verenigde Staten; Alle (internationale) ontwikkelingen op het gebied van LGBTIQ-rights van dit jaar vind je hier.

Een kijkje in het leven van een ander kreeg je dit jaar ook. Zo deelde Sarai in een uitgebreid tweeluik haar verhaal over haar liefdesleven: Ze is polyamoreus en vertelt daar openhartig over. Ook las je het verhaal van iemand die haar dieren leuker vindt dan (de meeste) mensen, vertelde Karen over de ingewikkelde conflicten (over geld, vooral) binnen haar samengestelde gezin, kwam het onderwerp scheren en schaamhaar weer eens ter sprake en hadden Karin een haar vriendin Carola een conflict over het klimaat en hoe daarmee om te gaan. Alle persoonlijke verhalen, inclusief alle Dilemma's, vind je onder deze knop:

Als kers op de taart las je dit jaar op Coming Out Dag een verzameling persoonlijke anekdotes over hoe verschillende BN'ers uit de kast zijn gekomen. Die verhalen vind je hier. Vergeet ook niet de maandelijkse horoscoop, de column van Janneke, alles over films, kunst en cultuur, Mijntje en natuurlijk Pride: we hebben in 2023 ruim 250 artikelen gepubliceerd en daar gaan we in 2024 natuurlijk mee door!

Voor nu wensen we je hele mooie feestdagen en een kleurrijk en gezond nieuw jaar!

 

Mis niets!

Nieuwstips? Mail naar redactie@zijaanzij.nl

Bekijk ook onze agenda en voeg je eigen events toe!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De juiste balans

In zo'n 95 procent van de gevallen gaan we ervoor en blijven we elkaars handen vasthouden. En heel, heel af en toe laten we toch maar los en kiezen we voor veiligheid.

Lees verder

Angst en censuur in Hongarije

Amnesty International concludeert dat de propagandawet een grote impact heeft: het beperkt de vrijheid van meningsuiting, leidt tot zelfcensuur en zorgt voor meer discriminatie.

Lees verder

Feelgood met een boodschap

Olga Ponjee schreef de erotische queerserie Oneindig, over mensen die kracht leren vinden in juist datgene wat ze anders maakt. 'Maatschappelijke vraagstukken combineer ik graag met fantasie.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden