CinemAsia Festival

Toen de Aziatisch-Amerikaanse filmmaakster Doris Yeung 10 jaar geleden naar Nederland kwam viel het haar op dat het Aziatisch filmaanbod vaak beperkt werd tot de arthouse cinema. Om aandacht te vragen voor de Aziatische film richtte ze het CinemAsia Film Festival opVan  4 t/m 8 april beleeft het festival haar vijfde editie in De Balie in Amsterdam.

CinemAsia Filmfestival begon in 2003 als het Queer & Asian filmfestival. Tijdens dit succesvolle initiatief werd duidelijk dat er vraag was naar een ‘algemeen’ Aziatisch filmfestival. Sinds 2004 bedient het festival haar publiek elke twee jaar met de nieuwste Aziatische blockbusters, die niet in de Nederlandse bioscopen te zien zijn, en intrigerende onafhankelijke producties, die hun weg niet vinden via het reguliere arthouse circuit in Nederland. 

De Queer & Asian selectie is altijd een vast onderdeel gebleven van het programma en trekt iedere editie volle zalen. Dit jaar zullen de Queer & Asian screenings voornamelijk op 5 & 6 april plaatsvinden. Onder andere in de selectie: 

Princess Toyotomi
Drie leden van de Nationale Rekenkamer reizen af naar Osaka om te onderzoeken of het overheidsgeld goed besteed wordt. Ze maken hier kennis met de restauranteigenaar Koichi Sanada en zijn zoon Daisuke, die eigenlijk een meisje wil zijn. Daisuke wordt gepest, maar zijn tomboy vriendinnetje Chako Hashiba beschermt hem. Als de drie leden op bezoek zijn bij de organisatie die historische kastelen beheert, brengen ze een 400 jaar oud geheim aan het licht. ‘Princess Toyotomi’ wordt ook wel gezien als een populaire Japanse ‘Da Vinci Code’.

Children of Srikandi
Een Indonesische documentaire over homoseksuele, lesbische en transgender  gemeenschappen in Indonesië. Het filmproject begon met een workshop waarbij verschillende filmmakers als doel hadden hun eigen film te maken. Door hun verbondenheid besloten zij een collectief te vormen. In Children of Srikandi onderzoeken en bespreken ze seksualiteit in politieke en religieuze context.

Whan Hainan Meets Teochew
When Hainan Meets Teochew is een romantische komedie over een butch lesbienne en een transgender man. In deze Singaporiaanse film volgen we Hainan-boy, die in haar zoektocht naar haar beha het huis van mevrouw Teochew vindt. Teochew is net uit haar eigen huis gezet door haar onsympathieke huisgenoot, waarop Hainan besluit haar in huis te nemen. Een onverwachte liefde ontwikkelt zich...

4 t/m 8 april in De Balie Amsterdam. 
www.cinemasia.nl 

Reageer:

Recent nieuws:

Tattoos met een verhaal

'Ik werd door mijn ouders het keurslijf in geduwd en ben de 'normale' weg ingeslagen, maar de gevoelens voor vrouwen bleven.'

Lees verder

Uit de kast?

Verhalen van anderen kunnen een steuntje in de rug zijn voor iedereen die nog in de kast zit maar er eigenlijk wel uit wil.

Lees verder

The Color Purple

Musical: 'Het maakt niet uit wat of wie je bent: man, vrouw, homo, hetero, wit of zwart en alles ertussenin. Ik ben er en ik mag er zijn.'

Lees verder
Meer nieuws